Bu sistemler adından da anlaşılacağı üzere havadan örneklemeler alıp, kendi haznesine getirerek yangını algılayan sistemlerdir. Şaşırtıcıdır ki bu tarzda detektörler ilk 1940’lı yıllarda ortaya çıkmıştır. O zamanla şimdi ki detektörler arasındaki tek benzerlik dumanı kendi haznelerine bir boru vasıtasıyla çekmektir.
Teknolojinin gelişmiş olması, bina yapılarının çeşitliliği; bu detektörlerinde daha hassas, lazer altyapılı ve yangın alarm sistemine doğrudan bağlanacak şekle getirmiştir.
Hava örneklemeli sistemlerin başlıca faydası son derece yüksek duyarlı olmaları ve dumanı kaynağından test ünitesine taşımaları neticesinde çok erken uyarı sağlamalarıdır. Diğer algılama teknolojilerinde ise, noktasal tipteki tüm detektörlerde yangın ürünlerinin yeterli konsantrasyona ulaşıp detektör tarafından algılanmaları beklenir.
Hava örneklemeli sistemlerdeki “yüksek duyarlılık” devresiyle neyi kastettiğimizi biraz açıklayalım: Geleneksel tip olarak tanınan noktasal tip detektörler tipik olarak metrede yüzde üç ile sekiz arasındaki hassasiyet değerlerinde çalışır. Bunun anlamı eğer bir metreden bir ışın demeti parlıyorsa, alarm verilmesi için gerekli duman miktarının; bir metrenin sonuna dumanın yüzde üç ila yüzde 8 oranında ulaşması demektir. Aslında alıcıya ulaşamayan ışık hava yoluyla yayılıp dağıtılmıştır. Mukayese yoluyla bir çok duyarlı hava örneklemeli detektör, duman yoğunluğundaki değişikliklere binde üç obs/m tepki vermeye yeteneklidir. Bunun anlamı sistemin bin kereden daha duyarlı olmasıdır.
Hava örneklemeli sistemler şimdiye kadar firma bağımsız ve tek başına çalışan sistemler iken , şimdi bu sistemler System Sensor protokolü ile Yangın alarm paneline bağlanabiliyor, ister panelden kontrollü isterse bağımsız olarak kendi kontrol ünitesinden kontrol edilebilir hale gelmiştir.
Basitçe Hava örneklemeli sistemler şu şekilde çalışır.
- Sistem dumanı kaynağından alarak, detektör haznesi getirir.
- Oda içerisine kurulan PVC temelli borulama ve oda içerisindeki her noktadan homojen olarak havayı toplayabilmek için boru üzerine açılmış deliklerden oluşur, bu bir akış hesabı yapan bir program ile delik yeri ve çapı hesaplanır.
- Hazneye gelen örneklenmiş hava, lazer sensörler ile analizleri yapılarak , belli bir obs/m yi aşınca alarm sinyali verir.
Algılama hassasiyeti açısından , uygulamalara göre değişmekle birlikte, noktasal detektörlere göre ortalama 1000 kez daha hassas ve 15000 kez daha hızlı olduğu, deneylerle tespit edilmiştir. Uygulama Alanları: Bu sistemler ,
- Temiz odalar
- Telekomünikasyon Odaları
- Bilgi İşlem Odaları
- Müzeler
- Tarihi Binalar
- Algılamanın zor olduğu yerler gibi hassas ve doğru yangın algılamanın yapılması gereken yerlerde kullanılır.